Home / Ondernemer / U zelf / Pensioen
  Inhoudsopgave pensioen voor ondernemers
  Uw zaak is uw pensioen?
Veel ondernemers denken dat de zaak hun pensioen is. Maar ze vergeten dat het met die zaak ook wel eens wat minder kan gaan. Het is daarom verstandig om voorzieningen voor uw oude dag te treffen die niet afhankelijk zijn van het succes van uw onderneming. U bent dan verzekerd van een goed pensioen, wat er ook gebeurt met uw bedrijf.
  Zelf regelen
En natuurlijk; je krijgt een AOW-uitkering zodra je 65 bent, maar dat is slechts een basisvoorziening. Wilt u uw bestedingspatroon handhaven? Of eerder stoppen met werken? Dan moet u daar zelf wat voor regelen.
  Pensioen directeur-grootaandeelhouder
Als directeur-grootaandeelhouder kunt u onder bepaalde voorwaarden een pensioen opbouwen in uw eigen BV. U kunt uw pensioen ook (deels) extern laten verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij.
  Pensioen zelfstandig ondernemer
Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruik maken van de oudedagsreserve (OR) en een deel van uw winst reserveren als oudedagsvoorziening. Over dit deel van de winst betaalt u geen belasting, het nadeel van deze methode is dat het slechts uitstel van het betalen van belasting is. Zodra de onderneming wordt gestaakt moet alsnog over de OR worden afgerekend.
  Privémaatregelen treffen
U kunt natuurlijk ook privémaatregelen treffen. Bijvoorbeeld in de vorm van beleggen of sparen.
Een bijzondere vorm van oudedagsparen is de lijfrente. de premie of koopsomstorting voor een lijfrenteverzekering is aftrekbaar als en voor zover er sprake is van een pensioentekort.
Of u kunt, bij het beëindigen van uw bedrijf, de stakingswinst omzetten in een periodieke oudedagsuitkering.
  Genoeg mogelijkheden
U heeft derhalve als ondernemer gelukkig nog voldoende mogelijkheden om uw pensioenvoorziening afdoende te regelen. Wat voor u en uw onderneming de beste en fiscaal aantrekkelijkste oplossing is bespreken we graag met u.

Belangstelling? Neem dan gerust contact met ons op.
   naar boven ^
 
Contact | Sitemap | Disclaimer